ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Οι Φαρές ή Φαραί (παλαιά ονομασία Λαλεκώστα ή Λαλικώστα) είναι χωριό της Αχαΐας και δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Φαρρών. Πλέον, σύμφωνα με το νέο αναπτυξιακό νόμο Καλλικράτης υπάγεται στο Δήμο Ερυμάνθου. Μεγάλο χωριό, με έκταση 11.230 στρέμματα. Η ομώνυμη τοπική κοινότητα αποτελείται από τους οικισμούς Φαραί και Πρέβεδος. Ο οικισμός Φαραί είχε το 2011 πληθυσμό 466 κατοίκους[1].

Ιστορία

Αι Φαραί

Εδώ χτυπούσε πριν από πολλούς αιώνες, η καρδιά της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Αι Φαραί ήταν αρχαία πόλη της Αχαΐας, προϊόν συνοικισμού. Σύμφωνα με τη μυθολογία ιδρύθηκε από τον Φάρητο[2] [εκκρεμεί παραπομπή] γιο της Φιλοδάμειας και εγγονό του Δαναού. Βρισκόταν πενήντα στάδια απόσταση από την Πάτρα (περίπου 9 χλμ.) και εκατό από τη θάλασσα (περίπου 18 χλμ.), χτισμένη στις όχθες του ποταμού Πείρου. Αποτέλεσε μέλος του Κοινού των Αχαιών και της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην εποχή του υπήρχαν ο περίβολος της Αγοράς της πόλης και το μαρμάρινο άγαλμα του Αγοραίου Ερμή το οποίο έφερε επιγραφή στην οποία αναφερόταν ότι ήταν ανάθημα του Μεσσήνιου Σίμυλου, καθώς και το φημισμένο «Χρηστήριο», ένας βωμός που όποιος ήθελε, πήγαινε και έπαιρνε χρησμό από τον θεό ακολουθώντας συγκεκριμένο τελετουργικό. Εκεί υπήρχε και η πηγή με το ιερό ύδωρ του Ερμή. Επίσης δίπλα στον Πείρο υπήρχε άλσος με υπεραιωνόβια πλατάνια. Την εποχή του Καίσαρα Αυγούστου η πόλη ανήκε στη δικαιοδοσία του διοικητή της Πάτρας.

Λαλικώστα

Το σύγχρονο χωριό παλιότερα ονομαζόταν Λαλικώστα και συνοικίστηκε από κατοίκους προερχόμενους από το παλιό ορεινό χωριό Λαλικώστα (νυν Βεραίικα) που βρισκόταν στα νοτιοδυτικά της περιοχής του Ερινεού. Αναφέρεται ως Λαλικώστα στα 1699 στην ενετική κατάσταση των χωριών της Πάτρας καθλώς επίσης και στα 1700 στη βενετική απογραφή Γκριμάνι να έχει πληθυσμό 18 οικογένειες[3]. Στο σημερινό χωριό Φαραί υπάρχει συνοικία “Βεραίικα” ως ανάμνηση των κατοίκων που ήρθαν από το Λαλικώστα Ερινεού[4].

Αξιοθέατα

Αξίζει να δείτε τα λείψανα του αρχαίου οικισμού και το Υπέργειο Ρωμαϊκό Κτίριο, τη πλατεία του χωριού με τον πέτρινο Ναό, τα παραδοσιακά σπίτια και πηγάδια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>